Kartdagarna 2023 i Helsingborg 

Glädjande nog har vi stort intresse för kommande Kartdagar 2023 i Helsingborg. En hel del deltagare, utställare och studenter har redan anmält sig. Årets partner till konferensen är Cyclomedia, Esri Sverige och Lantmäteriet, förutom dessa har vi som regionala partner Helsingborg och Region Skåne. 

Nedan finns nu en kort presentation av konferensens keynote föreläsningar;  

Hamse Kjerstadius; RecoLab – Framtidens miljö- och klimatsmarta infrastruktur är här! 

Med RecoLab har Helsingborg blivit ett center för europeisk forskning på källsorterat avloppsvatten. Satsningen möjliggör en högre och effektivare återvinning av kväve, fosfor, biogas och rent vatten, från avlopp och matavfall. Hamse leder utvecklingen av en helt ny infrastruktur från fastighet till återvinning i Helsingborgs nya stadsdel Oceanhamnen. Systemet kallas ”Tre rör ut”. 

Torbjörn Ahlström; Hallen på Höjden – dynastiers residens och domän 

Hur vann man makten under järnåldern? Hur behöll man den? Människorna som levde under järnåldern i Uppåkra några kilometersöder om Lund i Skåne ägde kunskapen om detta. Nu greppar arkeologerna från Lunds universitetspadarna för att gå på djupet med den viktigaste delen av boplatsen. Mellan åren 2022 och 2026 genomförs projektet ”Hallen på höjden – dynastiers residens och domän” 

Pia Kinhult; European Spallation Source – vad innebär det för Sverige? 

European Spallation Source (ESS) är ett European Research Infrastructure Consortium (ERIC), en multidisciplinär forskningsanläggning baserad på världens mest kraftfulla neutronkälla. Visionen är att bygga och driva världens mest kraftfulla neutronkälla, möjliggöra vetenskapliga genombrott inom forskning relaterad till material, energi, hälsa och miljö, och ta itu med några av vår tids viktigaste samhällsutmaningar. 

Kartdagsparty 

Vi är glada att kunna berätta att vi bokat The Tivoli i Helsingborg för party med dj efter vår middag på onsdagskvällen. The Tivoli Helsingborg ligger granne med vårt konferenshotell och är bokat för ett riktigt minnesvärt kartdagsparty! Hoppas vi ses på dansgolvet!  

Mer information och möjlighet till anmälan hittar du via; www.kartdagar2023.se.